Fysiek en mentaal gezond zijn. Wordt het een doel of blijft het een wens?

Als je fysiek en mentaal in balans bent, heb je meer energie en dat leidt weer tot betere prestaties.

Betere prestaties leiden weer tot een gevoel van geluk en motivatie.

Motivatie resulteert op haar beurt weer tot het verleggen van je grenzen en daarmee het vergroten van je comfortzone.

Hierdoor voel je je zekerder met als gevolg dat je je doelen makkelijker behaalt en een positiever gevoel over jezelf (en je omgeving) krijgt. En zo kom je in een positieve spiraal terecht.

Maar het kan helaas ook andersom:

Als je fysiek en mentaal niet in balans bent, is de kans groot dat je in een negatieve spiraal terecht komt:

Je hebt minder energie, je prestaties nemen af, je raakt gedemotiveerd. 

Je haalt je doelen niet en blijf dan nog maar eens positief…..

Grote kans dat je ’s avonds die zak chips gedachteloos naar binnen werkt en sporten kan je dan ook maar beter uitstellen tot morgen… 

En je raadt het al: ‘s Ochtends ziet het er dan allemaal ook niet zo rooskleurig uit, dus laat staan dat je zin hebt om wat eerder je bed uit te gaan om nuchter te gaan bewegen….

Om die fysieke en mentale balans te bereiken, moet je dus op meerdere vlakken (haalbare) doelen stellen.

Ten eerste natuurlijk fysiek: op het gebied van eten (geen dieet maar een leefstijlverandering), slapen en bewegen.

Maar wil je blijvend en duurzaam resultaat, dan zul je ook naar je mentale gesteldheid moeten kijken en daar wat aan gaan doen. 

Denk aan je (beperkende) gedachten, je (overheersende) emoties, doe je de dingen waar je energie van krijgt etc….

Heb je wel een steuntje in de rug nodig om je doelen te stellen en te bereiken?

Stel het dan niet uit, en mail mij: info@kostermisedcoaching.nl

Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

Toen ik destijds stopte bij ABN AMRO had ik nog geen idee wat ik daarna wilde gaan doen. Eén ding was echter wel zeker, ik wist dat ik behoefte had aan afwisseling op verschillende vlakken. Met behulp van een loopbaancoach werd al snel duidelijk dat ik Leefstijlcoach wilde worden. Mede omdat ik aan den lijve had ondervonden wat stress, werkdruk en disbalans fysiek en mentaal met je doet. Maar hoe leuk ik het ook vind om Integraal leefstijlcoach te zijn, ik realiseerde mij ook dat ik dat geen 5 dagen per week wilde doen. Ik voelde intuïtief dat ik hier een andere balans in moest zien te vinden. 

Nu was ik meteen na mijn vertrek bij de bank, als een soort therapie, al gaan werken in ons familiebedrijf (een kledingzaak die dit jaar 115 jaar bestaat). Ik was namelijk bang om in een zwart gat te vallen. En wonderwel, bleek ik dit ontzettend leuk te vinden. Ik heb mij er ruim 30 jaar tegen verzet, maar het ondernemersvuur was al snel aangewakkerd. Wat maakt het nou zo leuk? De band met je (vaste) klanten, je service continue verbeteren, de kracht en ook de nadelen van social media, het organiseren van evenementen, de uitdagingen waarvoor de Retailbranche staat, wat koop je in: piek je te vroeg of stop je te laat (mijn ouders waren destijds één van de eersten in Nederland die Polo Ralph Lauren verkochten. Het was in de beginperiode aan de straatstenen niet kwijt te raken. Wat doe je dan: stoppen of er toch in blijven geloven?).

Coaching en commercie, een groter verschil zou er toch niet zijn? En toch kom ik er steeds meer achter dat er naast de grote verschillen ontzettend veel overeenkomsten zijn. 

Wie wil je zijn, wat is belangrijk voor je, hoe wil je je voelen en wat wil je uitstralen? Wil je voorop lopen, jezelf onderscheiden of functioneer je beter als je niet teveel opvalt.

In mijn begintijd bij de bank droegen alle mannen bijvoorbeeld nog een pak. Dat was toen een uniform. Je had de keuze tussen blauw of grijs, en een enkele paradijsvogel droeg een krijtstreep. Tegenwoordig worden pakken gedragen om een statement te maken. Ik merk dat ik er heel veel energie van krijg om klanten te adviseren bij maatwerkevents. Wie ben je, wat doe je en wat hoort daar dan bij qua uitstraling (frivool of juist degelijk), en het allerbelangrijkste wat geeft jou het meeste zelfvertrouwen en comfort.

Binnenkort hebben we weer een Made to Measure Event in de winkel en aansluitend eten we daar met onze klanten. Om dit in stijl te doen zal Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet dit verzorgen. Ook weer een extra dimensie aan mijn werk. Zo blijft het leuk en afwisselend, want dat blijkt voor mij heel belangrijk te zijn. Een volledig Köstermised leven dus…..

En nu de vraag aan jou? Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

PS: Als je nu denkt, zo’n maatpak is wel wat voor mij, dan kan je natuurlijk altijd contact met me opnemen. Voor Leefstijlcoaching vanzelfsprekend ook!

’s Ochtends nuchter bewegen. Waarom? Nou hierom…

Ik weet nog dat ik vroeger, voordat de hockeycompetitie begon, een trainingsschema moest volgen om mijn conditie weer op peil te brengen. Ik rende dan ’s ochtends, samen met onze hond, door het bos en als ik dan niet ontbeten had, voelde ik mij halverwege duizelig en slap worden. Voor mij het bewijs dat ik op een nuchtere maag dus niet kon bewegen.

Sinds mijn opleiding tot Integraal Leefstijlcoach is mijn mening hierover radicaal gewijzigd en sterker nog, ik beweeg iedere ochtend met heel veel plezier op een nuchtere maag. 

Waarom nuchter bewegen?

  • Door ’s ochtends nuchter te bewegen maakt je lichaam eerst de beperkte suikervoorraad (glycogeen) op en gaat vervolgens over op vetverbranding. Tegenwoordig is er bij de meeste mensen sprake van alleen maar suikerverbranding: Ons lichaam is gewend geraakt aan een bijna continue aanvoer van eten en raakt dus in paniek als er niets binnenkomt. Je krijgt een licht gevoel in je hoofd en kan je slecht concentreren etc. Als je dan wat eet voel je je weer ok. Dus stop je maar weer iets in je mond. Hierdoor is men tegenwoordig zo afhankelijk geworden van snelle energie uit koolhydraten, terwijl men ruim voldoende energie heeft opgeslagen in de vorm van vet. Door nuchter te gaan bewegen moet je je energie dus weer gaan halen uit je vetreserves.
  • Bijkomend voordeel is ook dat je energie krijgt van nuchter bewegen. Vetreserves leveren namelijk veel meer energie dan (snelle) koolhydraten. Na een paar weken ga je je dus ook daadwerkelijk fitter voelen.
  • Insulineresistentie (suikerziekte) wordt voorkomen of daalt. Insuline-resistentie wordt onder andere veroorzaakt door de ophoping van vet in onze spieren.  Dat vet (intramyocellulaire lipiden (IMCL)) zorgt er voor dat onze spieren insuline-ongevoelig worden. Door nuchter te bewegen verbrand je vetweefsel uit de spieren en dit leidt tot lagere insulinewaarden gedurende de dag en een betere insulinegevoeligheid.
  • Ook gaat je lever sneller glucose (gluconeogenese) aanmaken. Hierdoor worden de bekende energiedipjes van de bloedglucosewaarde minder. En als je minder van deze dipjes hebt, wordt je zin om te gaan snacken minder en daarmee de kans op overgewicht.

Al met al dus een duidelijk pleidooi om ’s ochtends (iets) eerder uit je bed te springen en je luie lijf in beweging te brengen.

Nog een tip: Ga dan na deze Early Morning Exercise niet meteen aan de snelle koolhydraten.. maar aan een verantwoord ontbijt.

Daarover een volgende keer meer!