Het leven begint aan het eind van je comfort zone

Groeien doe je buiten je comfort zone.

Maar wat is dan je comfort zone? Als je het woord analyseert, lijkt het erop dat er sprake is van een prettige plek (comfort), maar dat hoeft zeker niet waar te zijn. Je comfort zone is de situatie waarin je je vertrouwd voelt. Het is puur een beschermingsmechanisme om je te behoeden voor verandering (lees hierover mijn blog ” Veranderen is niet echt mijn ding” nog eens). Daarom blijven mensen vaak in nare, pijnlijke en zelfs destructieve situaties hangen, omdat je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt.

Voor (leefstijl)verandering is moed, doorzettingsvermogen en een diep verlangen nodig. En moet je dus bereid zijn buiten je comfort zone te gaan. Hierbuiten voel je dat je leeft, komt er positieve energie vrij en zorg je voor (mentale) groei.

Ook ik probeer deze boodschap dagelijks in praktijk te brengen, onder andere door in open water te zwemmen. Afgelopen weekend kreeg dat een extra dimensie: Er lag een laagje ijs. Aan onze stemmen hoor je hoe spannend we het vonden. Maar daarna: Grote euforie, onze dag kon niet meer stuk!

Mijn advies is om iedere dag iets te doen wat buiten je vertrouwde wereld ligt, al is het nog zo klein. Daarmee rek je je comfort zone steeds verder op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.