Nuchter bewegen is een mooie start, maar dan?

Een tijdje geleden schreef ik een blog over het nut en effect van nuchter bewegen. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet..

Want van nuchter bewegen krijg je dan wel energie en je zet je vetverbranding aan, je hebt natuurlijk ook gewoon brandstof nodig om de fabriek (je lichaam) te laten draaien.

Mijn (verkorte) visie op een gezond en evenwichtig voedingspatroon is als volgt:

1. Probeer je eetmomenten te beperken tot 3 maal per dag. Als je kijkt naar onze voorouders dan snaaiden die er ook niet de hele dag op los. Iedere keer als je iets in je mond stopt, raakt je bloedsuikerspiegel namelijk uit balans en moet je lichaam insuline aanmaken om die waardes weer te laten dalen.

Als er sprake is van te vaak en teveel insuline in je bloed, dan verliezen je cellen de kracht om te reageren op deze insuline (insuline-resistentie). Je lichaam moet steeds meer insuline aanmaken om de bloedsuikerwaardes naar beneden te krijgen. 

Bijkomend nadelig effect is dat je lichaam niet toekomt aan vetverbranding omdat er voldoende glucose in het bloed zit om energie uit te halen. 

Als je dus de tijd tussen je eetmomenten oprekt, heeft dit onder andere de volgende voordelen: lagere insulinewaardes gedurende de dag (dit voorkomt insulineresistentie, die kan leiden tot Diabetes) en je lichaam krijgt de kans om weer over te gaan op vetverbranding. 

2. Zorg dat je maaltijden weinig suikers en snelle koolhydraten bevatten. En vind een goede balans tussen vetten, eiwitten en langzame koolhydraten. Dit zorgt er voor dat je geen hongergevoel hebt tussen de maaltijden omdat je bloedsuikerwaardes minder fluctueren.

3. Eet zoveel mogelijk onbewerkt. Dus geen pakjes, potten, zakjes etc (lijkt me een inkopper)

4. Eet gevarieerd. Hoe gevarieerder je eet, des te gezonder je darmflora. Ieder voedingsmiddel bevat weer andere stoffen en bacteriën. Als je iedere dag dezelfde (misschien wel heel gezonde) voedingsmiddelen eet, mis je toch een heleboel. Van de ene bacterie krijg je dan teveel en de andere te weinig, en omdat iedere bacterie een eigen taak heeft, leidt dit dan tot een disbalans in je darmflora, met allerlei kwalen en aandoeningen tot gevolg.

5. Probeer na 20 uur ’s avonds niets meer te eten. Dit zorgt voor een langere periode tot je eerstvolgende eetmoment (vanzelfsprekend pas nadat je ’s ochtends nuchter hebt bewogen..). Best wel prettig om niet met een volle maag naar bed te gaan.

6. Eet seizoensproducten. Seizoensproducten bevatten ook weer voedingsstoffen die je op dat moment in het jaar nodig hebt. 

Daarbij worden ze op het juiste moment (later) geoogst, omdat ze niet op transport moeten. Ze bevatten daarom veel meer voedingsstoffen en smaken lekkerder dan producten van ver. 

Bijkomend voordeel: de producten zijn goedkoper en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Nog niet helemaal overtuigd? Ga het gewoon doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.