’s Ochtends nuchter bewegen. Waarom? Nou hierom…

Ik weet nog dat ik vroeger, voordat de hockeycompetitie begon, een trainingsschema moest volgen om mijn conditie weer op peil te brengen. Ik rende dan ’s ochtends, samen met onze hond, door het bos en als ik dan niet ontbeten had, voelde ik mij halverwege duizelig en slap worden. Voor mij het bewijs dat ik op een nuchtere maag dus niet kon bewegen.

Sinds mijn opleiding tot Integraal Leefstijlcoach is mijn mening hierover radicaal gewijzigd en sterker nog, ik beweeg iedere ochtend met heel veel plezier op een nuchtere maag. 

Waarom nuchter bewegen?

  • Door ’s ochtends nuchter te bewegen maakt je lichaam eerst de beperkte suikervoorraad (glycogeen) op en gaat vervolgens over op vetverbranding. Tegenwoordig is er bij de meeste mensen sprake van alleen maar suikerverbranding: Ons lichaam is gewend geraakt aan een bijna continue aanvoer van eten en raakt dus in paniek als er niets binnenkomt. Je krijgt een licht gevoel in je hoofd en kan je slecht concentreren etc. Als je dan wat eet voel je je weer ok. Dus stop je maar weer iets in je mond. Hierdoor is men tegenwoordig zo afhankelijk geworden van snelle energie uit koolhydraten, terwijl men ruim voldoende energie heeft opgeslagen in de vorm van vet. Door nuchter te gaan bewegen moet je je energie dus weer gaan halen uit je vetreserves.
  • Bijkomend voordeel is ook dat je energie krijgt van nuchter bewegen. Vetreserves leveren namelijk veel meer energie dan (snelle) koolhydraten. Na een paar weken ga je je dus ook daadwerkelijk fitter voelen.
  • Insulineresistentie (suikerziekte) wordt voorkomen of daalt. Insuline-resistentie wordt onder andere veroorzaakt door de ophoping van vet in onze spieren.  Dat vet (intramyocellulaire lipiden (IMCL)) zorgt er voor dat onze spieren insuline-ongevoelig worden. Door nuchter te bewegen verbrand je vetweefsel uit de spieren en dit leidt tot lagere insulinewaarden gedurende de dag en een betere insulinegevoeligheid.
  • Ook gaat je lever sneller glucose (gluconeogenese) aanmaken. Hierdoor worden de bekende energiedipjes van de bloedglucosewaarde minder. En als je minder van deze dipjes hebt, wordt je zin om te gaan snacken minder en daarmee de kans op overgewicht.

Al met al dus een duidelijk pleidooi om ’s ochtends (iets) eerder uit je bed te springen en je luie lijf in beweging te brengen.

Nog een tip: Ga dan na deze Early Morning Exercise niet meteen aan de snelle koolhydraten.. maar aan een verantwoord ontbijt.

Daarover een volgende keer meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.